Vergoeding apotheek

De apotheker stelt je medicijnen samen, en geeft uitleg bij nieuwe geneesmiddelen. Voor deze service betaal je kosten: terhandstellingskosten, kosten voor het begeleidingsgesprek en soms extra kosten. Bekijk direct wat je vergoed krijgt.

Kosten die je bij de apotheek betaalt

Als je je medicijnen ophaalt of ontvangt, betaal je voor de service van de apotheek. Deze servicekosten kan je niet weigeren. Ze worden toegevoegd aan de totaalprijs van je medicijnen. Ontvang je een vergoeding voor je medicijnen? Dan worden de medicijnen én apotheekkosten vergoed uit je basisverzekering.

 

Er zijn 3 verschillende soorten kosten voor de apotheek:

 

Terhandstellingskosten

Dit zijn de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Bijvoorbeeld voor het samenstellen van medicijnen en het controleren of je geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt.

 

Je betaalt deze kosten altijd als je je medicijnen ophaalt of laat bezorgen.

 

Krijg je van ons een brief ‘afhandelen rekeningen’ dan zie je hier een overzicht van de kosten. Gebruik je een voorkeursgeneesmiddel, dan vergoeden wij het medicijn en betaal je hiervoor geen eigen risico. De naam en kosten van het medicijn staan dan niet in het overzicht. De terhandstellingskosten van dit medicijn betaal je wel als eigen risico. Stel je gebruikt drie verschillende medicijnen, waarvan één voorkeursgeneesmiddel. Dan zie je op ons overzicht drie keer terhandstellingskosten en twee medicijnen.

 

Begeleidingsgesprek

Krijg je een nieuw medicijn of is het vorige gebruik langer dan een jaar geleden? Dan legt je apotheker tijdens het begeleidingsgesprek uit hoe je het medicijn moet gebruiken en waar je op moet letten.

 

Ook krijg je uitleg over de werking en mogelijke bijwerkingen. Zelf kan je tijdens dit gesprek natuurlijk ook vragen stellen. Op de rekening van je apotheek staan de prijs van je medicijnen, de terhandstellingskosten én de kosten voor het begeleidingsgesprek apart vermeld.

 

Extra kosten

Soms betaal je extra kosten voor de service van de apotheek. Bijvoorbeeld in de avond of in het weekend. Maar ook als je apotheker het medicijn zelf maakt. Of wanneer je medicijn verpakt is in een weekdoseersysteem.

Eigen risico

In onderstaande gevallen betaal je eigen risico:

  • Als je medicijn niet op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat
  • Voor de dienstverlening van de apotheek (terhandstellingskosten)
  • Bij vergoeding voor je medicijnen vanuit de basisverzekering
  • Kosten voor het begeleidingsgesprek bij nieuwe geneesmiddelen
  • Als je 18 jaar of ouder bent

Tips voor je apotheekbezoek

Je apotheker stelt je medicijnen samen en geeft advies. Maar de apotheek doet nog zo veel meer. Het is bijvoorbeeld slim om je apotheek te laten weten als je medicijngebruik of gezondheid verandert. Zo kunnen zij snel checken of een nieuw medicijn bij je past. Benieuwd naar meer handige tips?

 

Gebruik het spiekbriefje tijdens je bezoek aan de apotheek

Vind je apotheek

Een apotheek met contract heeft veel voordelen. Met deze apothekers hebben we namelijk afspraken gemaakt over de prijs en kwaliteit. Op zoek naar een gecontracteerde apotheek?

Gebruik de Zorgvinder
Apotheker houdt medicijn vast

Alles over het voorkeursbeleid

Heb je een ander medicijn ontvangen dan je gewend bent? Geen zorgen. Het is waarschijnlijk het voorkeursgeneesmiddel. Dit is het medicijn dat je nodig hebt, alleen in een andere verpakking.

Zo werkt het voorkeursbeleid

Veelgestelde vragen over de apotheek

Ja, je mag zelf je apotheek kiezen. Het is handig om steeds naar dezelfde te gaan. De apotheek registreert welke medicijnen je gebruikt en ziet het dus meteen als je medicijnen krijgt die invloed hebben op elkaars werking. Vind een apotheek bij je in de buurt.

Ja, bij de internetapotheek bestel je je medicijnen veilig online. Als er voor je medicijnen een recept nodig is, vraagt de apotheek dit op. Je medicijnen worden gratis geleverd. Je kunt terecht bij onze gecontracteerde online apotheken ApotheekZorg, BENU Online Apotheek, eFarma, MedApp, De Nationale Apotheek of Thuisapotheek.

Je krijgt geneesmiddelen bij de behandeling van een chronische ziekte voor maximaal 3 maanden mee. Zo voorkomen we verspilling én kan je apotheek regelmatig met je kijken of je medicijn nog steeds het meest geschikt is voor je behandeling.