Vergoedingen tand- en mondzorg
Binnenkort naar de tandarts voor controle? Of krijgt je kind een beugel? Bekijk wat je vergoed krijgt voor de zorg van je tandarts, mondhygiënist, tandprotheticus, implantoloog, kaakchirurg én orthodontist.
Tandarts en mondhygiënist
Mondzorg tot 18 jaar
Orthodontie
Bijzondere gevallen
Veelgestelde vragen over vergoedingen tand- en mondzorg
Hoe kan ik beoordelen of de rekening van de tandarts klopt?
Op je rekening staan tariefcodes én nummers die bij een tand of kies horen. De tariefcode bestaat uit 1 letter en 2 of 3 cijfers, bijvoorbeeld C11. De code kan vaker bij één tand of kies voorkomen, omdat deze meerdere vlakken heeft die behandeld kunnen worden. Je kunt je tandarts natuurlijk altijd om uitleg vragen. Of vul de tariefcodes in op mondzorgkosten.nl. Je ziet welke behandeling bij de code hoort, en het maximale bedrag dat je tandarts hiervoor mag rekenen.
Krijg ik kaakchirurgie vergoed?
De behandeling bij een kaakchirurg krijg je meestal vergoed uit je basisverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico. Het trekken van tanden en kiezen (niet-gecompliceerde extracties) krijg je meestal vergoed uit de aanvullende tandartsverzekering. Je kaakchirurg kan je vertellen of je behandeling uit de basisverzekering wordt vergoed. Je hebt altijd een verwijzing voor je behandeling nodig van een tandarts, huisarts of specialist.
Krijg ik een volledige narcose bij een tandarts vergoed?
Voor een behandeling onder volledige narcose is altijd toestemming van ons nodig. Meestal gebeurt de behandeling onder narcose in een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Die zijn altijd gekoppeld aan een ziekenhuis.
Krijg ik gebitsbeschermers vergoed?
Je krijgt mondbeschermers en spalken vergoed uit je aanvullende tandartsverzekering. Dat geldt ook voor verzekerden jonger dan 18 jaar. Je moet de gebitsbeschermers wel aanschaffen via je tandarts. Als je ze in een (sport)winkel koopt, krijg je geen vergoeding. Een mondbeschermer gebruik je meestal bij het sporten. De tandarts declareert deze met code M61. Spalken gebruik je meestal voor het afleren van slechte gewoontes, zoals tandenknarsen. Een spalk brengt de tandarts in rekening met code G69.
Waar kan ik terecht als ik bang ben voor de tandarts?
Als je erg bang bent kan je een angstbehandeling krijgen bij een gespecialiseerde tandartspraktijk. Op staat een overzicht van tandartsen met de specialisatie angsttandarts. Of zoek een tandarts bij je in de buurt met een contract voor een angstbehandeling. Je kunt zoeken op ‘angstbehandeling’. Vraag vooraf toestemming aan ons voor de behandeling door de angsttandarts.
Waar vind ik een tandarts die goed kan omgaan met mijn lichamelijke of geestelijke beperking?
Je kunt terecht bij een Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Vraag vooraf toestemming aan ons voor de behandeling.