Vergoedingen transgender of genderdysforie
Bij een transitie komt vaak veel kijken. Dan is het fijn om te weten waar je rekening mee moet houden, welke behandelingen er zijn én wat je vergoed krijgt voor je persoonlijke proces.
Wat krijg je vergoed?
Je krijgt de diagnose en psychologische begeleiding vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt dan alleen je eigen risico.
Psychologische begeleiding
Hormoonbehandelingen
Waar kan je terecht?
Voor behandelingen binnen je transitie kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt je bij het transitieproces.van:
- VU Medisch Centrum in Amsterdam
- Radboud UMC
- UMC Groningen
- UZ Gent
- Genderteam Zuid-Nederland
- Genderclinic
- Buro JIJ/JIJ Genderzorg
- Genderhealthcare
- Kaleidos
- Psychologenpraktijk De Vaart
- Stichting Sandstep Klinieken
Geslachtsveranderende operatie
Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met je ziekenhuis. Het gendercentrum blijft de regie voeren en stelt de indicatie voor de behandeling.
Wat houdt een transitie precies in?
Een transitie is voor iedereen anders. Het proces verschilt per persoon en is dus nooit volledig hetzelfde. Ga voor persoonlijk advies naar je (huis)arts of expert van het Genderteam. Of bezoek voor meer informatie Transgender info Nederland, Transgender Netwerk Nederland of Transvisie.
Mijn kind is transgender. Hoe kan ik helpen?
Een luisterend oor is het belangrijkste. PZP helpt je graag met het vinden van de juiste weg voor je kind. Ga eerst langs de huisarts met je kind. Zij helpen je graag verder met het proces. Met een verwijzing van een (huis)arts kan een deel van de transitie worden gestart.