Acute verloskunde
De ambulance moet binnen 45 minuten bij je zijn.
Als je zorg nodig hebt, wil je graag zo snel mogelijk geholpen worden. Daarom hebben we landelijk afspraken gemaakt over wachttijden en bereikbaarheid in de zorg. Deze afspraken noemen we treeknormen.
Hoe snel je geholpen kunt worden, verschilt per zorgsoort. Kijk welke landelijke afspraken gelden voor je zorgverlener. Soms hebben we zelf nog extra afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Dan staat dit erbij.
De ambulance moet binnen 45 minuten bij je zijn.
Je kunt binnen 1 werkdag terecht bij een apotheek. Het kan zijn dat je geneesmiddel niet op voorraad is. De apotheek kan je dan vertellen wanneer het wel weer beschikbaar is.
De maximale wachttijd voor een diƫtist is 5 werkdagen.
De maximale wachttijd voor een ergotherapeut is 5 werkdagen.
De landelijke wachttijd voor fysiotherapie en oefentherapie is maximaal 5 werkdagen. Ben je bij PZP verzekerd? Dan kan je binnen 4 werkdagen terecht.
De landelijke wachttijd voor je revalidatie bij een verpleeghuis of revalidatiecentrum is maximaal 13 weken. Ben je bij PZP verzekerd? Dan kan je binnen 48 uur terecht, binnen 30 minuten reistijd van je woonplaats.
Heb je psychische hulp nodig? Bijvoorbeeld van een psycholoog. Dit zijn de afspraken over wachttijden en bereikbaarheid in de GGZ:
Sta je op een wachtlijst, en wil je in de tussentijd geholpen worden? Je kunt ook naar een online psycholoog. Net zo persoonlijk als een gewone behandeling. En je kunt snel beginnen.
De maximale wachttijd voor een huidtherapeut is 5 werkdagen.
De maximale wachttijd bij de huisarts is 3 dagen. In 80% van de gevallen kun je binnen 2 werkdagen terecht. Spoed? Dan kan je direct terecht bij de huisartsenpraktijk of huisartsenpost. Bel altijd eerst even.
Heb je incontinentiemateriaal nodig? Dit zijn de afspraken over wachttijden en bereikbaarheid met gecontracteerde leveranciers van incontinentiemiddelen:
Je kunt meestal binnen 48 uur terecht voor kortdurend verblijf (eerstelijnsverblijf).
De maximale wachttijd voor een logopedist is 5 werkdagen.
Voor mondzorg is de maximale wachttijd 3 weken. De maximale reistijd is 45 minuten.
Spoed? Als je acuut mondzorg nodig hebt is de maximale wachttijd 1 uur. Is het dringend, maar kan je wel een paar uur wachten? Dan is de maximale wachttijd 24 uur. De maximale reistijd voor acute en dringende mondzorg is 30 minuten.
Wil je personenalarmering regelen? Bij gecontracteerde leveranciers wordt de apparatuur binnen 5 werkdagen geplaatst. En bij een spoedopdracht binnen 2 dagen.
De maximale wachttijd voor een podotherapeut is 5 werkdagen.
Heb je stomamateriaal nodig? Dit zijn de afspraken over wachttijden en bereikbaarheid met gecontracteerde leveranciers van stomamiddelen:
De landelijke wachttijd is maximaal 6 weken. Ben je bij PZP verzekerd? Dan gelden de volgende afspraken:
De landelijke wachttijd is maximaal 6 weken. Ben je bij PZP verzekerd? Dan gelden de volgende afspraken:
Dit zijn de afspraken voor wachtlijsten voor operaties en ziekenhuizen:
Sta je op een wachtlijst in de zorg? En kan je niet binnen de afgesproken tijd terecht bij de zorgverlener van je keuze? Dan is de wachttijd mogelijk te lang. Als je eerder geholpen wilt worden, kan je gebruikmaken van wachtlijstbemiddeling.
Voor bepaalde behandelingen kan de wachttijd soms langer zijn dan de afgesproken wachttijden. Bijvoorbeeld in de GGZ. Wachtlijstbemiddeling is in deze situaties moeilijk. Maar bel gerust. We zoeken graag samen met jou naar mogelijkheden.
Met sommige zorgverleners spreken we een maximumbedrag af dat ze kunnen declareren: een omzetplafond. Hierdoor kan voorkomen worden dat je langer moet wachten voordat je geholpen wordt. Moet je langer wachten dan de landelijke normen? Bel dan met onze zorgadviseurs. Zij zoeken samen met jou naar een passende zorgverlener in de buurt.
Bekijk de lijst met GGZ-zorgverleners en de lijst met wijkverpleging en revalidatiecentra waarvan het omzetplafond inmiddels bereikt is. En je dus misschien langer moet wachten.
Treeknormen zijn de landelijke afspraken die we met zorgverleners hebben gemaakt over wachttijden in de zorg. Deze gelden voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en apothekers.
Je kan in de PZP Zorgvinder zoeken naar een andere zorgverlener. Soms zie je daar ook wat de wachttijd is, maar je kunt dit ook opvragen bij de zorgverlener zelf. Check wel even of de zorgverlener een contract heeft voor jouw zorg.
Kan je geen zorgverlener met contract vinden waar je sneller terecht kan? Dan helpt het Zorgteam je graag.