Brexit: je zorgverzekering en zorg in het Verenigd Koninkrijk

Door de Brexit zijn er sinds 2021 nieuwe afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK). Wat betekent dit voor je als je op vakantie gaat in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Of als je daar gaat wonen of werken?

Deze informatie is aangepast op: 5 oktober 2021

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt de EHIC gebruiken in het Verenigd Koninkrijk.

Spoedzorg in het Verenigd Koninkrijk (VK) kan je op 2 manieren vergoed krijgen:

  • Met EHIC: je krijgt de kosten vergoed volgens het ziektekostenpakket van het VK. We verrekenen de vergoeding niet met je Nederlandse eigen risico. Krijg je een rekening voor extra kosten? Dan krijg je deze mogelijk vergoed uit je aanvullende verzekering of reisverzekering.
  • Zonder EHIC: je krijgt de kosten vergoed uit je basisverzekering tot maximaal de Nederlandse prijs. Met een aanvullende verzekering krijg je extra vergoedingen.

 

Bekijk de vergoeding voor spoedzorg in het buitenland

Meer informatie over de EHIC

Had je al vóór 1 januari 2021 een Verdragspolis van PZP? Dan verandert er niets voor je zolang je omstandigheden niet wijzigen. Je Verdragspolis blijft voor jij en je eventuele gezinsleden doorlopen. Ga je na 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk (VK) werken? Hou er dan rekening mee dat je een werkvergunning van VK nodig hebt om daar te mogen werken. Het VK hanteert strenge regels voor het toekennen van een werkvergunning.

Wanneer je gaat werken in het VK ben je niet meer in Nederland verzekerd. Geeft het VK het verdragsformulier S1 af, dan kan je jezelf in Nederland registreren in de verdragspolis. Het is op dit moment nog niet bekend of je dan in Nederland ook recht hebt op langdurige zorg. Het ministerie onderzoekt dit nog.

Is je detachering begonnen vóór 31 december 2020, dan blijft je A1-verklaring (Europees formulier) geldig tot de einddatum op het formulier. Je blijft verzekerd bij PZP. Let op: je detachering stopt eerder als je niet meer voldoet aan de door het Verenigd Koninkrijk (VK) gestelde voorwaarden.

Voor nieuwe detacheringen vanaf 1 januari 2021 hanteert het VK strenge toegangseisen. Als je voldoet aan de door het VK gestelde voorwaarden én je krijgt van de SVB een A1 verklaring, dan blijf je verzekerd bij PZP. Mogelijk moet je een extra bedrag (health fee) betalen om toegang tot de zorg in het VK, via de National Health Service (NHS), te krijgen. Kijk voor meer informatie op gov.uk.

Woonde je al vóór 2021 al in het Verenigd Koninkrijk (VK) en ben je bij PZP verzekerd? Dan blijft deze verzekering doorlopen zolang je situatie niet wijzigt.

Als je in of ná 2021 in het VK gaat wonen en in Nederland blijft werken, ook dan blijft je zorgverzekering bij PZP doorlopen. Kom je in of ná 2021 in Nederland werken en blijf je wonen in het VK, dan moet je je in Nederland verzekeren.

Je krijgt van ons het S1 formulier, waarmee je je in het VK kunt registreren bij de National Health Service (NHS). Via deze registratie kan je gebruik maken van zorg die onder het NHS stelsel valt. Let op: de werkvergunning in het VK óf de verblijfsvergunning in Nederland wordt vanaf 2021 slechts toegekend als aan strenge voorwaarden voldaan wordt.

Als je voor je studie in het Verenigd Koninkrijk (VK) verblijft, dan blijf je in Nederland verzekerd. Heb je zorg in het VK nodig, dan kan je gebruik maken van je EHIC.

Start je met je studie in het VK in of na 2021, houd er dan rekening mee dat je een extra bedrag (health fee) moet betalen om toegang tot de zorg in het VK, via de National Health Service (NHS), te krijgen. Kijk voor meer informatie op gov.uk.

De zorgverzekering heeft werelddekking. U krijgt de zorg vergoed volgens de voorwaarden van uw basisverzekering. In de voorwaarden leest u welke zorg u van te voren moet aanvragen. In enkele situaties kunt u ook een vergoeding krijgen volgens de voorwaarden van de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (HSO). Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, moet u altijd vooraf toestemming aanvragen. Verlenen wij toestemming, dan krijgt u van ons het formulier S2. Voor meer informatie bel de infolijn buitenland (013) 593 86 10.

Bekijk de vergoeding voor geplande zorg in het buitenland