Vergoeding dieetpreparaten
Dieetpreparaten zijn voedingsmiddelen met een andere samenstelling en in een andere vorm dan normale voeding. Het vult aan wat je zelf niet kunt eten of drinken door een ziekte of behandeling. Voorbeelden van dieetpreparaten zijn drinkvoeding en sondevoeding. Wat krijg je vergoed voor dieetpreparaten?
Vergoeding in het kort
Basisverzekering
Dieetpreparaten krijg je vergoed uit je basisverzekering
Aanvullende verzekering
Geen vergoeding
Eigen risico
Je betaalt voor dieetpreparaten Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
Eigen bijdragen
Je betaalt voor dieetpreparaten geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico.
Wat krijg je vergoed?
Dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) vergoeden wij uit de basisverzekering. Je krijgt de vergoeding als:
- De drinkvoeding is voorgeschreven door een consultatiebureau-arts, arts verstandelijk gehandicapten, arts ouderenzorg, medisch specialist, verpleegkundige specialist of een diëtist. Sondevoeding is voorgeschreven door je behandelend arts of diëtist.
- Je geen gebruik kunt maken van aangepaste voeding of andere bijzondere voeding
- Je lijdt aan een stofwisselingsstoornis
- Je lijdt aan een voedselallergie
- Je lijdt aan een resorptiestoornis
- Je lijdt aan een ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop, of
- Je daarop bent aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard
Je krijgt dieetpreparaten vergoed als je naar een leverancier met contract. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.
Waar kun je terecht?
Je zorgverlener moet eerst een verklaring dieetpreparaten invullen. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen een voedselallergie met milde en ernstige klachten. De artsenverklaring is terug te vinden op deze website Let op, een ingevulde verklaring is nog geen garantie voor vergoeding.
Vervolgens kan je terecht bij een leverancier met een contract voor dieetpreparaten:
De leveranciers met contract leveren door heel Nederland. Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Stuur hierbij de medische diagnose van je arts mee.