Vergoeding tactiele leesapparatuur
Wat krijg je vergoed voor tactiele leesapparatuur? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.
Wat krijg je vergoed?
Tactiele leesapparatuur krijg je vergoed uit je basisverzekering. Tactiele leesapparatuur met toebehoren is een brailleleesregel die een standaard pc of schrijfmachine geschikt maakt voor gebruik door blinden. De braille leesregel vertaalt teksten, gegevens en functies in braille en geeft de brailletekens weer op de leesregel. Wij vergoeden de kosten van deze apparatuur als andere hulpmiddelen voor het lezen van de gedrukte letter je niet helpen.
Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.
In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.
Eigen bijdrage
Je hoeft geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. te betalen.
Eigen risico
Je hoeft geen Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering. te betalen.
Waar kan je terecht?
Op zoek naar een leverancier met een contract voor tactiele leesapparatuur? Vind een leverancier bij je in de buurt.
Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Stuur hierbij de medische indicatie van de Stichting Visio of Bartiméus samen met de offerte van de leverancier mee.
Heb je geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. De leverancier beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel.
Heb je het hulpmiddel niet meer nodig? Dan moet je dit melden aan de leverancier en aan de afdeling Medische Beoordelingen van PZP. Het hulpmiddel wordt dan weer bij je opgehaald.