Titel collectiveitbox
Vergoeding voetbehandelingen
Voetzorg voor algemene voetproblemen kan je vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering. Als je diabetes mellitus hebt of als je een verhoogd risico op voetulcera hebt dan wordt dit onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering.
Vergoeding in het kort
Basisverzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Aanvullende verzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Eigen risico
Je betaalt soms Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2025 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
Eigen bijdrage
U betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico.
Toestemming nodig?
Nee
Wat krijg je vergoed voor voetzorg?
Basisverzekering
Je krijgt voetzorg vergoed uit de basisverzekering als je diabetes mellitus hebt, of als je een verhoogd risico op Een wond onder de enkel die door alle huidlagen heen gaat. hebt door bijvoorbeeld:
- Een kwetsbare huid
- Verhoogde druk op je huid
- Verminderde doorbloeding of drukgevoeligheid van je voeten
- Een amputatie van (een deel van) de voet
- Nierfalen of nierdialyse in het eindstadium
- Ernstige bloedvatproblemen
- Reumatoïde artritis
Je krijgt alleen een vergoeding als je klachten zijn ontstaan door een medische aandoening, of als gevolg van een medische behandeling. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist.
Eigen risico
Word je door een podotherapeut, huisarts of pedicure behandeld? Dan betaal je geen eigen risico. Ga je naar een medisch specialist? Dan betaal je wel eigen risico.
Aanvullende verzekering
Je krijgt voetzorg bij algemene voetproblemen soms vergoed uit de aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld een consult voor steunzolen bij de register-podoloog. Je hebt hiervoor geen toestemming of verwijzing nodig.
Waar kan je terecht?
Je kunt altijd terecht bij een door ons erkende podotherapeut. Vind een podotherapeut bij je in de buurt.
Voor algemene voetzorg kan je ook naar een register-podoloog. Let op, vanaf 2024 kun je voor voetzorg uit de basisverzekering terecht bij een pedicure die is aangesloten of gecontracteerd door een hoofdaannemer. Een hoofdaannemer kan een podotherapeut zijn maar dit kan bijvoorbeeld ook een huisarts, een zorggroep, een medisch specialist of een gezondheidscentrum zijn..
Hoe snel kan je terecht voor podotherapie?
We hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd voor podotherapie. De maximale wachttijd voor een podotherapeut is 5 werkdagen.